Facebook RSS

Home Stiri O familie unita in jurul motocrosului: Mario Popovici, un pusti din Sibiu, isi doreste sa ajunga campion mondial!
formats

O familie unita in jurul motocrosului: Mario Popovici, un pusti din Sibiu, isi doreste sa ajunga campion mondial!

Se poate spune ca Mario Popovici a practicat motocross jumatate din viata sa. Acum are noua ani, din care ultimii patru i-a petrecut obtinand rezultate notabile in acest sport. Mario este in acest moment un potential campion mondial. Rezultatele il sustin: daca pustiul sibian isi mentine ritmul de dezvoltare, atunci el are toate sansele ca in zece ani sa il vedem evoluand in campionatul mondial. Intrebarea care se pune insa este: are Mario parte de un mediu propice in motociclismul sportiv autohton, guvernat de actuala Federatie Romana de Motociclism? Am stat de vorba cu parintii lui Mario, Silvana si Marius, despre sansele lui Mario de a deveni un pilot de calibru international.

Familia Popovici

Desi are o varsta frageda, Mario are deja o “mini-cariera” in spate, in motocross. Care sunt cele mai importante rezultate obtinute de el?

In 2011, la doar 6 ani, Mario a devenit campion national la clasa 50 cc automate. In 2012 a urmat titlul de vice-campion al Ungariei, si victoria din Dementor Motocross Cup, in urma careia a castigat o motocicleta KTM SX 50 cc. Un alt rezultat important din acelasi an a fost locul doi la MX Master Kids, din Franta, cel mai puternic si mai spectaculos concurs al sau de pana atunci, la clasa lui au alergat 80 de piloti. 2013 a venit cu o accidentare la cot, din acest motiv Mario nu a putut participa la toate concursurile, resusind doar o clasare pe locul al doilea in Motocross Cup, la clasa MX 65. Anul acesta Mario este campion national la clasa 65 cmc si castigator in aceeasi clasa in Motocross Cup. De mentionat si ca a reusit o clasare in primii 10 piloti in Campionatul Est European!

Privindu-l pe circuit, Mario are toate miscarile unui pilot adult. Cat de departe isi doreste el sa ajunga in motocross, cat de departe va doriti Dumneavoastra ca parinti, sa razbata el in acest sport?

Mario viseaza sa ajunga ca si Toni Cairoli (n.n. – de opt ori campion mondial la motocross), noi ca si parinti ne dorim ce este mai bun pentru el, dar suntem constienti ca daca ramanem in Romania in acest sport, o sa fie doar ca si hobby.

Mario PopoviciAti participat si obtinut rezultate la multe curse in afara tarii. Care a fost relatia cu Campionatul National de Motocross?

Am participat la multe curse in strainatate, in Ungaria, in Austria, in Cehia, in Franta, plus in etapele din Campionatul Est European, acesta este si motivul evolutiei lui Mario! Anul acesta am ales sa participam in campionatul national, dar se pare ca am pierdut curse bune in afara.

Ce parere aveti despre Campionatul National de Motocross?

Am incercat sa tinem aproape de campionatul national, sa credem in schimbare si in promisiunile facute la inceput de an, am crezut ca motocrossul romanesc va merge spre bine! Acum, dupa cele 3 etape, pot sa spun ca am batut pasul pe loc si am pierdut experienta care o puteam acumula in tarile vecine cu cel putin 10 piloti la start, pe circuite bine pregatite si cu mai multe etape in campionat! Pana nu avem multi piloti la clasa 50 cmc, motocrossul romanesc nu are cum sa evolueze. Daca nu exista piloti la clasele mici, daca nu exista circuite bine pregatite si sigure – ca si parinte ma uit in primul rand la acest aspect, si daca nu exista o sustinere a tinerelor sau a putinelor talente din tara, atunci cum sa evoluam?

Ce parere aveti despre Motocross Cup?

Motocross Cup este in primul rand o cupa unde “se vrea”! Si acolo unde este vointa, unde sunt oameni cu competente in motocross si cu acces la resurse financiare, totul merge perfect! Vrem sa-i felicitam pentru organizare si pentru calitatea traseelor, cu care ne-au surprins placut, de fiecare data!

Se poata considera ca Mario s-a format/se formeaza ca pilot in cadrul Campionatului National?

Deoarece nivelul campionatului nostru nu este unul bun, atunci nu pot sa spun ca s-a format sau se formeaza ca si pilot in campionatul national! Antrenamentele si concurenta de la curse sunt cele care ajuta la formarea pilotilor!

A primit sau primeste Mario vreun sprijin din partea FRM? A fost cooptat in vreun program de sustinere a tinerelor talente?

Daca va referiti la sprijin financiar, atunci nu am beneficiat de nimic din partea FRM! Mario a fost convocat de doua ori in cantonamentele de juniori sustinute de FRM, dar am putut participat doar la ultimul dintre ele, la cel de la Cheile Gradistei!

Cine se ocupa de antrenamentele sale?

Mario se antreneaza intens,cu  antrenorul maghiar Nemeth Kornel caruia i se datoreaza evolutia si palmaresul de pana acum! De asemenea, a participat cu mare drag, de cate ori am avut ocazia, la antrenamentele conduse de Adrian Raduta de la Ciolpani!

Care sunt planurile Dumneavoastra pentru 2015?

In 2015 ne dorim sa participam in campionatele de motocross ale Ungariei, Cehiei si in Campionatul Est European! Doamne ajuta!

Va multumim, si va dorim mult succes!

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
1 Comenteriu  comments 

1 comentariu

  1. Gal Alexe

    Doamne ajuta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *