Facebook RSS

Home Stiri Trei motocrosişti români participă la Red Bull Knock Out, cea mai mare şi mai spectaculoasă cursă pe nisip a lumii!
formats

Trei motocrosişti români participă la Red Bull Knock Out, cea mai mare şi mai spectaculoasă cursă pe nisip a lumii!

antrenament-olandaPentru a participa la Red Bull Knock Out Race, indiferent că eşti pilot de motocross, enduro, rally raid sau enduro extrem, trebuie să fii un rider tehnic, rapid şi bine pregătit din punct de vedere fizic. Trei români se încumetă să concureze în acest weekend pe plaja Scheveningen din Haga, Olanda, iar ei sunt fraţii Răduţă, Adrian şi Julian (Top Cross TCS), alături de bunul lor prieten, care le-a fost alături de la primii paşi pe care i-au făcut în motocross, Ciprian Popescu (Dual Racing).

„Ne deplasăm în acest weekend în Olanda, la invitaţia vechii noastre cunoştinţe, Greg Atkins, designerul circuitelor folosite in Campionatul Mondial de Motocross. Aştept cu nerăbdare această competiţie care combină tehnica cu anduranţa, practic este vorba despre o cursă de motocross de  aproape două ore, la care participă 1000 de rideri, din care,  primii 500 se califică direct în finală. Mai există o manşă de o jumătate de oră, care califică în finală 250 de rideri, ceea ce înseamnă că în finală, timp de o oră  şi patruzeci şi cinci de minute aleargă 750 de piloţi”, explică Ciprian Popescu, pilotul neputându-şi ascunde entuziasmul de a concura cu a sa Yamaha YZ250 F pe plaja din Haga.

Ciprian Popescu

Ciprian Popescu

Nu vă imaginaţi însă că piloţii vor concura pe plaja, aşa cum e lăsata ea de la mama natură, ceea ce e oricum o activitate dificilă. Oricine a pilotat o motocicletă pe nisip ştie acest lucru. Greg Atkins a pregătit un traseu ce conţine 80 de obstacole – valuri de nisip, un „table top” uriaş, tot din nisip, dar şi o linie dreaptă de 2.5 km, unde se poate rula cu peste 160 de km/h şi, „mizerabila” – exprimarea îi aparţine chiar lui Greg Atkins, „X-Loop”, o secţiune care se deschide doar în ultimele 45 de minute ale manşei finale şi care, judecând după trunchiurile de copaci şi „craterele” din nisip, pare desprinsă mai degrabă din prologul Red Bull Romaniacs…

Iată şi ce spun fraţii Răduţă despre „iminentul” concurs, de notat fiind faptul că anul acesta, ei au reuşit o performanţă mai rar întâlnită, chiar şi într-o familie dedicată motorsportului. Julian, mezinul, este campion naţional pe patru roţi, la viteză în coastă, fiind cel mai rapid debutant, iar Adrian şi-a trecut în palmares un nou titlu de campion est-european la motocross, clasa MX1, dar şi titlul de campion al Bulgariei, desigur, tot la motocross.

 

Julian Raduta

Julian Raduta

Îi dăm cuvântul lui Julian: „Am studiat cu atenţie traseul, cunosc mersul pe nisip, va fi foarte greu, e greu să mergi pe acelaşi traseu cu 40 de motociclete, darămite cu 1000! Iar asta va face ca lucrurile să fie cu atât mai interesante! Îmi doresc să mă calific în finală, ştiu că va fi greu să ţin pasul cu piloţii de top, să nu uităm că, în această cursă aleargă şi Jeffrey Herlings, campion mondial MX2. După accidentarea din primăvară, m-am concentrat pe auto, aşa că pentru mine mai important este să îmi fac damblaua, cum se spune. Am încredere în fratele meu,  Adrian, care e în formă după un sezon atât de plin şi… de abia aştept să ne aliniem la start!”

 

Adrian Raduta

Adrian Raduta

„Pilotajul pe nisisp e cu totul aparte, pilotul stă poziţionat mai în spatele motocicletei, sunt şi alte setări ale motocicletei, e important să îţi păstrezi viteza, să ai linii mai deschise, nu poti întoarce strâns, pentru că pierzi viteza”, explică Adrian Răduţă, care nu e străin, la fel ca şi Julian, de cursele pe nisip din Olanda. De menţionat că în 2008, fraţii Răduţă au alergat, cu rezultate bune, în Olanda, dar şi in Belgia. „Aceasta este o ocazie care poate apărea o singură dată în viaţa unui pilot off-road, sunt curios cât de tare se va strica traseul şi cât de lungă mi se va părea cursa din punct de vedere subiectiv, dincolo de cele aproape două ore. Privesc această cursă ca pe un antrenament forte bun, am făcut nişte sesiuni mai speciale, la Reci, lângă Sfântu Gheorge, circuitul pe nisip pregătit de Csaba Tompa, singurul de acest gen din Romania. Aceste sesiuni de antrenament au fost excelente, la fel va fi si cursa, care mă ajută pentru pregătirea sezonului următor”, spune Adrian Răduţă.

Cei care doresc să urmărească live Red Bull Knockout Race, o pot face live, sâmbătă, 19 noiembrie 2016, pe RedBull.tv, începând cu ora 2:45 EET.

 

 

 

 

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
2 Comentarii  comments 

2 comentarii

  1. Ganescu Viorel

    SUCCES BAIETI !!!

  2. VALI

    Mult succes celor 3 MUSCHETARI ai motocrossului ROMANESC !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *