Facebook RSS

Home Stiri Campionul naţional al… Bulgariei, românul Adrian Răduţă se luptă în acest weekend şi pentru al patrulea titlu de campion est-european de motocross
formats

Campionul naţional al… Bulgariei, românul Adrian Răduţă se luptă în acest weekend şi pentru al patrulea titlu de campion est-european de motocross

adrian-raduta-concurand-in-bulgaria

Adrian Răduţă, liderul echipei Top Cross TCS, se pregăteşte pentru plecarea în Bulgaria, la Troyan, acolo unde duminică, 9 octombrie, se va desfăşura ultima etapă a Campionatului Est European de Motocross. Sportivul român are 16 puncte avans în faţa vechiului său rival, macedoneanul Hristian Iliovski şi nu are motive să mai forţeze în faţa acestuia. Adrian Răduţă se îndreaptă spre aşadar spre cel de al patrulea titlu, într-un campionat care, pe parcursul a şase etape, a adus împreună cei mai buni motocrosişti din Bulgaria, Grecia, Turcia, Cipru şi Serbia.

 

Adrian Răduţă nu se îndreaptă însă oricum spre această performanţă, ci din postura de… campion naţional al Bulgariei. Este pentru prima oară în istoria de 60 de ani a Federaţiei Bulgare de Motociclism, când, un sportiv străin câştigă titlul la cea mai puternică clasă, MX1. Aceasta întrucât deşi mai sunt două etape rămase, liderul echipei Top Cross TCS, are un avans de 110 puncte, care îl face din punct de vedere matematic, campion. De menţionat şi cele zece manşe pe care Adrian le-a câştigat de-a lungul sezonului în ţara vecină!

 

Cum este posibil ca un român să ajungă campion naţional al Bulgariei şi de ce un sportiv atât de titrat a ales să nu mai participe încă din 2011 în campionatul naţional al României, aşa cum ar fi firesc, ne explică însuşi Adrian Răduţă: „În primul rând, nu mi-am propus acest lucru, să câştig campionatul bulgar. Am căutat competiţia în sine, de altfel am făcut acest lucru şi în Ungaria, acolo unde nivelul este foarte bun, participând alături de colegii mei de echipă la două etape, însă distanţele sunt enorme pentru noi. Cursele din Bulgaria sunt accesibile ca distanţă, nivelul este în creştere, circuitele sunt foarte tehnice şi bine pregătite, iar organizările foarte bune”, Din păcate, exact la polul opus faţă de ce se întâmplă în ţara noastră, ne demonstrează sportivul care, din 2012 încoace este implicat alături de Ciprian Popescu în organizarea unei serii competiţionale private, Motocross Cup.

 

„În România, organizările de etape de naţional sunt extrem de slabe, cu foarte puţini sportivi şi un nivel competiţional scăzut”, continuă Adrian Răduţă, care putea foarte uşor să îşi treacă în palmares câteva titluri de campion naţional, dar a ales această cale, a protestului, încercând să îi sensibilizeze pe puţini practicanţi de motocross, care au mai rămas în România. De altfel, de-a lungul sezonului, Adrian Răduţă a plecat în Bulgaria, însoţit de mai mulţi sportivi, profesionişti şi amatori, lucru care se întâmplă şi de această dată, spre Troyan plecând şi Arthur Tătaru, Petru Iosif, Laurenţiu Tănase şi Ciprian Popescu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *