Facebook RSS

Home Stiri Interviu Ciprian Pana: Sa avem ca sportivi curajul sa spunem “Stop”!
formats

Interviu Ciprian Pana: Sa avem ca sportivi curajul sa spunem “Stop”!

Ciprian Pana este un motocrosist amator cu experienta si un bun nivel tehnic, care in urma cu cateva zile a luat o decizie surprinzatoare pentru unii. Desi s-a clasat pe locul trei la clasa MX1, in Campionatul National de Motocross, sportivul si-a anuntat cunoscutii ca nu va participa la festivitatea de premiere organizata de Federatia Romana de Motociclism. Fara a face “presa de scandal”, am considerat ca decizia sa merita cercetata. Va lasam pe Dumneavoastra sa decideti daca demersul nostru si cele spuse de sportivul Ciprian Pana reprezinta sau nu o realitate demna de luat in considerare.

Ciprian Pana

Salut Ciprian, sunt niste ani buni de cand te-am vazut la cursele de motocros, indiferent ca e vorba de campionatul national sau de Motocross Cup. Care este motivatia ta de a te alinia la start si ce reprezinta acest sport – deloc usor si din pacate cu o popularitate in scadere, pentru tine?

Pasiunea pentru motociclism a aparut pe la 15 ani, dar la  motocross prima cursa a fost prin 2008. De atunci am vazut ca ma fascineaza startul, momentul in care pamantul vibreaza sub picioare de zgomotul motoarelor turate, apoi sariturile, atunci cand esti in aer si simti ca zbori.  In virajele in care esti cot la cot cu alt concurent, te lupti si cu tine insuti, iar bataile inimii si adrenalina, toate acestea dau o dependenta de care cu greu mai poti scapa.

Cat timp aloci antrenamentelor? Te consideri amator sau profesionist? Care este strategia ta, atat pentru antrenamente cat si pentru curse?

Dupa zile in care muncesc mult fizic, si cate 12 ore pe zi, e foarte greu sa te mai antrenezi. Tocmai de aceea, in sezonul asta si antrenamentele si cursele au fost mai rare. Am mers pe bicicleta, am inotat, am cateva aparate pentru fitness acasa… Cu motocicleta am facut 2-3 iesiri la circuit cu prietenii. Anul asta chiar daca m-am dat la MX1 nu ma consider un profesionist, asta însemna mai mult timp petrecut la antrenamente, mai multi bani si tot asa… Eu fac motocross din placere, nu fortez limitele cu orice pret, nu ma gandesc la cupe si la puncte in timpul cursei. Cel mai mult ii cer lui Dumnezeu sa termin cursa cu bine, fara accidentari!

Te-ai clasat pe locul III in Campionatul National al Romaniei, la clasa MX1, dar refuzi sa te prezinti la festivitatea de premiere, pentru a-ti ridica titlul. Care sunt motivele care te-au facut sa iei aceasta decizie?

Locul 3 anul asta in campionat, dar care campionat? Nu il putem numi asa, la clasa mea au fost cateva curse, aproape toate la Zarnești, am fost 4 concurenti, la ultima nici nu m-am dus, pentru ca m-au dezgustat cei din FRM. Am facut o contestație prin care le-am cerut sa ia masuri pentru ca un concurent a intrat intenționat in mine, arbitrii mi-au spus ca au vazut treaba asta iar apoi tot ei au zis ca nu e adevarat, ne-au bagat pe rand înauntru la intrebari, asa cum era pe vremea Militiei (“vremea Olariu”), apoi dupa ce i-au dat dreptate celui care a intrat in mine am zis “stop”, i-am salutat pe toti si le-am spus ca acum nu mai au decat 2-3 concurenți la MX1. La ei nu conteaza siguranța , pentru ei e important sa-si ia bani pe fiecare cursa, ma intreb oare cum e posibil doar ca mana de oameni aflati la conducerea motocrosului sa fie tata, mama, fiul (familia Olariu) si altii care nu pot tine o motocicleta intre picioare? Oare ce mai asteptam? Copiii lor ? Indemn pe toți motocicliști care sunt manjiti cu cupele de anul asta sa fie mandri de ei ca sportivi, si sa lase mandria fata de alti oameni care ne vad mari campioni. Aveti curajul sa le spuneti stop! Motocross Cup e o dovada ca se poate si altfel, organizatorii au demonstrat asta pana acum

Cum ti s-au parut cursele la care ai alergat in campionatul national?

Au fost multe curse in campionat la care am mers 4-500 de km cu masina si apoi chiar daca nu aveai condiții, apa sa speli motocicleta, era prea mult praf de nu te vedeai om cu om la un metru, programul nu se respecta si multe altele, dar cu toate astea noi ne dadeam inconștienți de faptul ca ne puteam accidenta grav, ne prindeau ca intr-o cursa, si cu toata lipsa asta a lor de organizare ne simțeam bine, asta ca pentru ca noi concurenti ne incurajam, ei nu au avut vreun merit.

A evoluat sau a involuat sportul acesta de cand il practici?

La prima mea cursa din campionat, la Copsa Mica, numai la amatori au fost in jur de 60 de concurenti. Insa de la an la an, cei din FRM au reusit sa ne faca sa renuntam, cred ca motocrossul a scazut mult, mai ales anul asta.

Crezi ca mai exista sanse de revenire?

Revenirea motocrosului romanesc s-ar putea intampla prin schimbarea FRM, aici ma consider vinovat si eu si colegii mei care au tacut pana acum. Daca ar exista o majoritate care ar arata celor din FRM ca nu avem nevoie de ei, atunci Motocross Cup ar fi mai mare, si de ce nu poate se vor infiinta si alte cluburi. Doamne ajuta !

Multumim si success in sezonul 2016!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *