Facebook RSS

Home Stiri Interviu Ilie Răduţă, fondatorul circuitului de motocross Gorgota-Ciolpani: „Încrederea între copii şi părinţi este fundamentală în sportul nostru”
formats

Interviu Ilie Răduţă, fondatorul circuitului de motocross Gorgota-Ciolpani: „Încrederea între copii şi părinţi este fundamentală în sportul nostru”

Publicat in September 21, 2012 de in Stiri
Intre prieteni, de la stanga la dreapta, Adrian Raduta, Ilie Raduta, Catalin Corbea, Ciprian Popescu

Intre prieteni, de la stanga la dreapta, Adrian Raduta, Ilie Raduta, Catalin Corbea, Ciprian Popescu

Orice poveste are un început, iar începuturile circuitului de motocross Gorgota Ciolpani se leagă de numele lui Ilie Răduţă, tatăl sportivilor Adrian şi Julian (Top Cross TCS powered by Dementor KTM). La doar un an după ce fiii săi au început să practice motocrossul, Răduţă senior începea lucrările la circuitul care avea să devină o referinţă pentru România, inclusiv din punctul de vedere al calităţii în organizarea curselor care de peste un deceniu au loc aici.

„Iniţiativa construirii unui circuit mi-a aparţinut mie şi lui Ciprian Popescu (Dual Racing Team), la început am luat ideea puţin în glumă, dar foarte repede ea s-a transformat într-un lucru serios şi în principalul meu hobby. Se întâmpla în 2001 şi am reuşit să dăm circuitul în funcţiune în doar trei săptămâni, motivaţi de o cupă de omologare care urma să se desfăşoare aici”, îşi aminteşte Ilie Răduţă. De la bun început, accentul a căzut pe siguranţa piloţilor, pentru că pe lângă doza de risc pe care ei şi-o asumă practicând motocrosul există şi o doză de risc pe care proprietarii de circuite pot să o elimine, prin calitatea construcţiei acestora.

Întrebat cum se explică faptul că acest circuit a evoluat constant de-a lungul anilor, Ilie Răduţă pune cărţile pe masă: „Sportul evoluează, sportivii evoluează, aşa că un circuit trebuie să ţină pasul. Modificăm trambuline, modificăm viraje, încercăm noi configuraţii, doar aşa un circuit rămâne atractiv pentru piloţi, motivându-i să evolueze.”

Apariţia unui nou circuit de motocross la începutul anilor 2000 marca şi apariţia unui nou club sportiv, Top Cross TCS, o altă iniţiativă a lui Ilie Răduţă, care ne demonstrează că este un profund cunoscător al resorturilor motocrosului, atunci când rememorează şi momentele în care Adrian şi Răduţă au început acest sport.

„Am fost împreună cu ei la un concurs de motocross la Zărneşti, ca simpli spectatori şi acolo l-am cunoscut pe Ciprian Popescu, un om dedicat acestui sport. Am avut încredere să îmi las copiii pe mâna lui. Pe atunci Julian avea şapte ani iar Adi doisprezece, am remarcat cât de mult i-au atras motocicletele, iar ceea ce m-a convins că ei merită să practice acest spot a fost că nu au avut nici un moment de teamă faţă de motociclete”. A urmat o poveste de succes, la baza căruia am aflat că a stat mereu încrederea, dincolo de temerile care-l încearcă pe orice părinte.

„Orice sport e periculos atunci când nu te pregăteşti pentru el”, spune Ilie Răduţă. „Dar, dacă un copil are încredere în părinte, iar la rândul lui părintele are încredere în copil, cu cât te antrenezi mai mult, colaborarea e mai benefică iar rezultatele se văd”. Deşi spune că de ceva timp a lăsat în sarcina fiului său cel mare şi a lui Ciprian Popescu bunul mers al lucrurilor la circuitul Gorgota-Ciolpani, Ilie Răduţă a rămas acelaşi părinte pasionat de motocross şi de performanţele odraslelor sale: „Nici acum, după un deceniu de curse, nu pot să stau o secundă cu spatele la circuit. Stau cu sufletul la gură pe toată durata manşei şi doar după ce copiii trec linia de finiş, mă relaxez şi inima mi se umple de bucurie”.

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
3 Comentarii  comments 

3 comentarii

  1. vali grigorescu

    nea ILIE este sufletul motocrosului si dupa parerea mea si nunumai ,cred ca ar trebui sa i se acordr cea mai mare cupa ptr ORGANIZATORI.

  2. bogdan

    felicitari pentrul ceea ce ati adus motocrosului romanesc.

  3. ionut cojanu

    santeti un tata exemplar,felicitari…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha *


*